Španělsko a jeho kuchyně

Španělská kuchyně je velmi bohatá a nutno poznamenat, že ji nepředstavují pouze tortillas, gaspacho a proslulá sangria, ale také velká spousta dalších pokrmů, které jsou originální a chuťově skvělé. Čím se tedy španělská kuchyně vyznačuje? Tak především je čerstvá, má hodně barev a také nepostrádá koření. Španělskou kuchyni nelze charakterizovat jednotně, jelikož jednotlivé kraje se z pohledu jídel relativně liší.

Hlavními složkami kuchyně v jednotlivých částech Španělska jsou různé druhy masa, plody moře a také spousta druhů zeleniny. Drtivá většina jídel se připravuje na vysoce kvalitním domácím španělském olivovém oleji. Španělé mají rádi polévky, a to nejčastěji takové, které se vyrábějí z masového anebo zeleninového vývaru. Asi nejznámější polévkou je studená polévka z čerstvé zeleniny gaspacho. Co se týká koření, které španělští kuchaři s oblibou používají, tak pravděpodobně nejvíce frekventovaný je pepř, šafrán a v neposlední řadě také chilli papričky. Ve Španělsku také roste mnoho různých bylinek, které se kombinují se sušeným kořením. Jedním z pilířů španělské kuchyně jsou proslulé tapas. Jedná se o jakýsi typ jednohubek, které slouží spíše jako předkrm než jako hlavní chod. Najdou se restaurace, v nichž se tapas servírují zdarma k pivu jako chuťovky. Obyvatelé Španělska si vlastně jídlo bez tapas ani nedovedou představit.

Nedílnou součástí španělské kuchyně jsou také tradiční nápoje. Na mysli máme třeba tradiční grenadinu anebo sangriu. Zatímco grenadina je nápojem pocházejícím z granátových jablíček, který se podává dolévaný vodou anebo perlivou minerálkou, sangriu představují nakrájené kousky ovoce zalité tradičním místním vínem. Když bychom si španělské speciality rozčlenily dle regionů, v nichž jsou nejoblíbenější anebo z nichž pocházejí, tak na jihu se podává často právě gaspacho a silně kořeněné klobásky zvané chorizos.

Severní část Španělska je typická zejména podáváním pokrmů z ryb a mořských plodů. Jinak je ale klasickým jídlem této části Španělska králík s lískovými ořechy a čokoládou, který je připravován na víně. Na severu také milují sýr zvaný Idiazabal.

Východní část země naopak proslula vynikajícími druhy vín. Nejznámějším pokrmem nejen ve východních oblastech je zarzuela. Ta představuje mořské plody, jež se připravují všechny v jednom hrnci. Španělsko - to jsou také luštěniny na mnoho různých způsobů. Dát si můžete třeba fazole, čočku, anebo cizrnu. Těstoviny se ve Španělsku nazývají canelones a jsou naplněny vepřovým, hovězím masem anebo jinými náplněmi dle chuti.

Přeposlat Tisknout

Aktuální kurz měny

EUREUR = 26 CZK

USDUSD = 23.01 CZK

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist